lauantai 29. maaliskuuta 2008

Sarjakuvan maailmanhistoria


Euroopassa syntyneestä, tärkeästä tyylisuuntauksesta kertova sarjakuvakirjoitelma. Tässä menin kyllä vähän alta riman, sivulle olisi kuulunut esimerkkejä muistakin tyylisuunnan edustajista kuin Tintistä, kuten vaikkapa Jacques Martinin Alix-seikkailijasta.
Toivottavasti teksti ei ole liian vaikealukuista, kalligrafiateräni puskivat välillä mustetta aivan hallitsemattomasti.

Sarjakuvan maailmanhistoria


Tästä piti tulla sarjakuvamallinen essee mutta kyllähän tämä enemmän esitelmän puolelle horjahtaa. Aiheena on viime vuosisadalla amerikkalaiseen sarjakuvaan rankalla kädellä puuttunut valvontajärjestelmä.

.. 90 LUKU RUULZ!
Hehee, Eurooppalainen sarjakuva, saksalainen tarkemmin. Lukekaa, niin saatte selville.
Voi että oli ihana värittää nuo kaikki muut paitsi pullon henki, alias ruskea heppu ylhäällä vasemmalla.

kädentaitomessut


Pitipä riipasta pari teosta kädentaitomessuille. Minulla oli aiheena Soitinrakennuskurssi.

Sarjakuvan maailmanhistoria

Aiheena on eurooppalainen sarjakuva. Päätin jo alussa etten ala analysoimaan mitään tiettya sarjakuvaa, vaan tämäkin kuvaa lajityyppiä yleensä. Kuitenkin Corto Maltese ja Rasputin ovat tässä paremmin tutkittuja kuin muut, hehän käyvät ainoina keskustelua. Yritin kuvata hahmot sellaisina kuin ne Hugo Prattin mainioissa sarjakuvissa esiintyvät. Rasputin ei ehkä ole ihan niin räiskyvä henkilö kuin tarinoissa, mutta usein toistettu uhkaus Corton tappamisesta on mukana. Amerikkalainen sarjakuva ei ole ollut ainoa eurooppalaisen sarjakuvan innoittaja ja sitä ennenkin on ollut olemassa jonkinlaista sarjakuvaa. Ehkä maailman ensimmäinen sarjakuvasankari Herra Koipeliini jahtaa perhosiaan toiseksi viimeisessä ruudussa. Amerikkalaisella sarjakuvalla oli silti suuri vaikutus euroopalaisen nousuun, joten katson Mikki Hiiren kalastelut euroopan rannikolla oikeutetuksi.

kädentaitomessut


Tilaustyö. Teimme pyynnöstä kädentaitomessuille jokaista Rovaniemen kansalaisopiston kurssia kuvaavan hauskan piirroksen. Jokainen teki kaksi työtä, joista tilaaja valitsisi mieleisensä. Piirustuksien tuli näyttää olevan samaa sarjaa, vaikka olivatkin eri tekijöiden luomuksia. Yhdenmukaisuus onnistui, kun heitimme jokaiseen kuvaan hahmon, jonka Jonna kehitteli Rovalan logosta (myös kansalaisopisto toimii sen alla). Minun aiheenani oli lasimaalaus. Tyytyväinen olen kyllä molempiin, molemmista aihe mielestäni takeltelematta välittyy, ja tarpeeksi nopeastikin.

kädentaitomessut


Juuh, tulipahan kokeiluta tämänkin kaltaista piirtämistä. Vasemman puoleinen oli vielä tavallaan "kokeiluversio" joten se selittää krouvimman jäljen. Henkilökohtainen suosikkini on siis tuo oikeanpuoleinen jossa mielestäni onnistuin aika hyvin tuomaan esille että tekstiilien kanssa siinä ollaan tekemisissä.

kädentaitomessut

kädentaitomessut

Sarjakuvan maailmanhistoria

En nyt ihan tiedä, mitä tässä nyt analysoidaan, mutta luulisin että se pieni ajatus pääkoppani takaosassa liittyi Suomalaisiin sarjakuviin, ja niiden kohtaloon ulkomaisten (lähinnä amerikkalaisten) sarjakuvien vyöryssä. Jossain vaiheessa ajattelin lisätä myös Rymy-Eetun nuokkumassa puistoon mutta yksinkertaisempi näin. Tunnistatko kaikki hahmot?

perjantai 28. maaliskuuta 2008

Sarjakuvan maailmanhistoria




Ei tainnut aivan vastata tehtävän antoa, mutta parhaani yritin. Koneella laiskasti väritin ensimmäisen "analyysini". Amerikkalaista sarjakuvaahan tämä, Jereä eli Zitsiä. Värityksiin ja ruutuihin olen kyllä yllättävän tyytyväinen, eniten kiehtoo toinen oikealta. Entä mitä sinä pidit?
Ja ajatus katkesi kesken stripin teon, sen nyt näkee aika selvästi.

Sarjakuvan maailmanhistoria


Toisen teoksen tein amerikkalaisesta sarjakuvasta. Aiheena oli tunnettu UG -artisti Robert Crumb. Tämä teos onnistui mielestäni iha hyvin ja tätä oli hauska tehdä, kun oli ns. "vapautta" matkassa. UG -taide kun ei paljoa välitä rajoituksista sun muista turhista höpönlöpöistä.

Sarjakuvan maailmanhistoria

Piti tehdä pari analyysin tapaista joko japanilaisesta, amerikkalaisesta, suomalaisesta tai eurooppalaisesta sarjakuvasta. Tämä on tehty Ranma ½, jonka animesta tykkäsin vallan mahottomasti, ja tuli katottua kaikki jaksot ja leffat silloin pari vuotta sitten. Mangaa en juurikaan ole lukenut. Animea ei ole tullut piirreltyä pahemmin, joten otin paljon mallia netistä löytyneistä eri Ranma -taitelijoiden luomuksista ja erityisesti animen screencapeista. (Kiitos ja kunnia heille tuntemattomille taiteilijoille, joiden nimeä en tiedä) jepjep

kädentaitomessut

kädentaitomessut


Hohhoi, ei oikein ole nämä täydelliset muodot minun homma, hmm ? Vasemman teko oli paljon kivempaa, jostain se johtui. Oikeahan on toinen versio tuosta messu hommasta, ekaan ei oltu tyytyväisiä (en minäkään). Mutta nyt se on jo jonkin asteen parempi.
Minusta oli tosi mukavaa tehdä tätä, jippii...

... Mustetta.

kädentaitomessut

Tein pari pisarapäätä, joista toinen teki linnunpöntön renkailla...  Toi toinen tekee puolestaan vaarnaa taistellakseen vampyyreja vastaan. Oikeanpuoleinen on siis se fiksumpi. Mukava tehdä tällasia yksinkertaisia juttuja.